بسیاری از جویندگان کار تمایل دارند بلافاصله اولین فرصت شغلی که سر راهشان قرار میگیرد را بپذیرند. اما این که آیا دقیقا این پیشنهاد همان چیزی است که به دنبالش بودند یا نه کمتر مورد توجهشان قرار دارد. نکته دیگری که در این گونه موقعیتها گاها به دست فراموشی سپرده میشود پاسخ به این پرسش است که با توجه به ویژگیهای روحی و قابلیتهای خود آیا واقعا هنوز هم مایل به پذیرفتن آن هستند یا خیر؟
هدر هامن (Heather Huhman) کارشناس کاریابی در سایت مشاغل آنلاین Glass Door در این زمینه میگوید:
افرادی که از سابقه طولانیتری برخوردار بوده و تجربه مشاغل متعددی را دارند در انتخابهای بعدی خود حساسیت بیشتری به خرج داده و به احساس و درک خود توجه میکنند، آنها میدانند فرصتهای شغلی بهتری هم وجود دارد.
هامن در جدیدترین مطلب خود مینویسد:
وقتی به شما پیشنهاد شغلی میشود که به آن علاقه ندارید، قبل از هر چیز از خود سوال کنید آیا مایل به پذیرش آن هستید یا نه؟ و اینکه آیا قادرید خود را با شرایط جدیدی که در انتظارتان است وفق دهید یا بهتر است به امید یافتن فرصتهای مناسبتری که در آینده به سراغتان خواهند آمد صبر کنید.
اگر زمانی خود را با چنین شرایطی روبرو دیدید بهتر است قبل از قبول یا رد آن به راهکارهای ارائه شده از سوی این نویسنده بیاندیشید. این نکات به ویژه در مورد آن دسته از افراد که هیچ انگیزه یا رغبتی برای پذیرش پیشنهادات شغلی جدید ندارند مثمر ثمر خواهد بود.
سوالاتی که در ادامه به آنها میپردازیم به شما در رسیدن به مقصد و هدف شغلیتان یاری خواهند رساند.
آیا با پذیرش آن، اهدافی را که به طور جدی در پی کسبشان بودید قربانی نخواهید کرد؟
یکی از پرسشهای مهم که میبایست پیش از پذیرفتن یک پیشنهاد شغلی مد نظر افراد قرار گیرد همین سوال است، این که آیا با پذیرش این موقعیت جدید لازم است برخی از امتیازات یا اهداف مهم خود در زندگی را قربانی کنند یا خیر؟ یعنی آیا این مسیر شغلی مستلزم فداکاری عمیق از سوی فرد هست یا نه؟ به عنوان مثال آیا لازم است شهر محل سکونتشان را ترک کنند یا باید ساعاتی بیشتر از آن چیزی که خواهان آن هستند را در محیط کاری سپری کنند؟ در این حالت فرد باید اهدافش را با پیشنهاد دریافتی مقایسه و ببیند آنها تا چه میزان با یکدیگر تداخل دارند. اگر این پیشنهاد را گامی مثبت و موثر در پرونده کاری خود دید بهتر است بیشتر پیرامون آن تامل کرده و از تصمیم گیری عجولانه اجتناب ورزد. شاید کمی فداکاری و تحمل کردن سختی ارزش موفقیتی را که در آینده به دست خواهد آورد، داشته باشد.
آیا این موقعیت جدید امکان گسترش مهارتها و تجربیات را در اختیار فرد قرار میدهد؟
میتوان گفت تقریبا اکثر فرصتهای شغلی جدید چیزی برای آموختن و دنیایی تازه برای آزمودن را در اختیار کارآموزان قرار میدهند. وقتی که در مورد یک پیشنهاد شغلی فکر میکنید به مسئولیتهای تازهای که همراه با آن به سراغتان میآید نیز نگاهی داشته باشید، اما در عین حال از کنار موقعیتهای جدیدی هم که برای یادگیری و تجربه آموزی در اختیارتان گذاشته میشود بیتفاوت گذر نکنید. آیا برای پذیرش آن نیازمند یادگیری یک مهارت یا برنامه تازه هستید؟ آیا باید در مراسم یا کنفرانسهای کاری شرکت کنید و این توانایی را در خود میبینید؟ گاهی آموختن یک مهارت تازه یا ورود به یک دنیای جدید تاثیری مثبت روی عملکرد شغلی آینده شما خواهد داشت، پس عجولانه قضاوت نکرده و تصمیم نگیرید.
آیا پذیرش آن پاسخی مناسب به نیازهایتان است؟
اگر با فکر کردن در مورد یک پیشنهاد شغلی تازه اوقات سختی را میگذرانید شاید لازم است فهرستی از نیازها و خواستهای خود تهیه کنید و فراموش نکنید در آماده سازی آن به همه نکات توجه داشته باشید، از شیوه زندگی تا اهداف آینده هیچ چیز را از قلم نیاندازید. اگر تنها چیزی که درمورد این شغل جدید دوست ندارید وضعیت تعطیلات آن است شاید آنقدرها هم پیشنهاد بدی نباشد. هر چند اگر شما منتظر امکاناتی هستید که افراد خانواده شما را هم پوشش دهد اما در پیشنهاد فعلی چنین چیزی گنجانده نشده یا به دنبال پیشرفت و ترقی در مدت زمانی خاص هستید ولی به نظر نمیرسد وضعیت فعلی چنین اجازهای به شما دهد، شاید باید تامل کرده و در این مورد با دقت بیشتری تصمیم گیری کنید.
آیا از نظر ذهنی برای مسئولیت آتی آماده هستید؟
قبل از قبول یک مسئولیت تازه خود را در آن موقعیت تصور کنید. ببینید آیا از انجام آن احساس رضایت میکنید یا بالعکس حتی تصور آن هم برایتان ناخوشایند است؟ اگر نتیجه کار همراه با حسی از شعف است شاید این نشانه خوبی باشد که این پیشنهاد گزینهای قابل قبول است. حتی اگر حقوقتان در آینده به آن اندازه که امید داشتید بالا نیست میتوان به دلیل شرایط خاص محیط کار یا جو حاکم بر آنجا و تجربیات مثبتی که بدست خواهید آورد شغل پیشنهادی را بپذیرید. به خاطر داشته باشید طی کردن سریع پلههای ترقی یا گرفتن پستهای بالاتر تنها معیار پذیرش در قبول یا رد یک پیشنهاد شغلی نیست. گاهی باید به شادی حاکم در محیط یا روابط حسنه با دیگر همکاران نیز توجه کرده و رضایت قلبی را نیز مد نظر داشته باشید چرا که رضایت شغلی خود نقشی مهم در سلامت جسمی و روحی افراد داشته و آنها را به تلاش بیشتر و طی کردن مسیر پیشرفت امیدوار میسازد.
و در نهایت اینکه آیا این شغل میتواند سکوی پرتابی مناسب برای فرصتهای طلایی آینده باشد؟
به طور کلی در دوران کاری، هر فرد به دنبال یافتن فرصتهای شغلی بهتر است که به او در رسیدن به موفقیتهای بیشتر کمک کند. اگر تمام مشاغلی که به آن مشغول بودید آن شغل رویایی و مورد نظر شما نبوده آنقدرها هم آن را ناخوشایند تلقی نکنید. اگرچه شما باید در جهت نیل به آیندهای درخشانتر و دستیابی به امیدها و آرزوهای خود گام بردارید، هنوز هم به اندازه کافی زمان دارید که با قبول یک پیشنهاد تازه روند فعلی کاریتان را متحول و برای رسیدن به هدف بعدی حرکت کنید. هر نوع تجربهای که در طول این دوران بدست آوردهاید مهارتی تازه برای پیمودن این مسیر در اختیار شما قرار داده است.
هامن خطاب به آن دسته از جویندگان کار که تصمیم به پذیرش یک موقعیت جدید دارند توصیه میکند هرگز تحلیل کردن موقعیت و بررسی بیشتر را از قلم نیاندازند:
به خاطر داشته باشید پیشنهادی که کاملا رضایت شما را جلب ننموده به دقت تحلیل و بازبینی کنید. اما رویهمرفته باید مزیتهای شغل جدید را سنجیده و منافع آتی را نیز مد نظر قرار دهید. فراموش نکنید همیشه اهداف و ارزشهای شخصی حرف اول را زده و در صف مقدم قرار دارند.
امیدواریم نکات ارائه شده در این مطلب به شما در رسیدن به قلههای موفقیت شغلی کمک نموده باشند.